Hur berättar du om dig själv och det du gör för någon som inte vet vem du är?
Jag är frilansande mat- och dryckesjournalist med en bakgrund på krogen där jag bland annat arbetat som sommelier. Sedan 12 år tillbaka skriver jag om dryck, framförallt öl, i Dagens Nyheter, jag har länge arbetat som redaktör på White Guide, tipsar regelbundet om öl i Nyhetsmorgon, utbildar i öl och cider på sommelierutbildningen The Wine Hub, samt så är jag ideellt engagerad i Svenska Dryckesakademien och Ölgäris. Jag är gift med en duktig kock och vi odlar mycket tillsammans med våra två barn – så det är gastronomi på alla fronter :)
Hur hittade du till ölintresset?
Jag tog min journalistexamen för 14 år sedan och nischade mig tidigt mot öl eftersom det hände så mycket spännande på den svenska ölscenen då. Ett lyckokast skulle det visa sig.
Du skriver om mat och dryck i DN och gästar Nyhetsmorgon med dryckestips titt som tätt Vad tar du hänsyn till när du tipsar om dryck? Kvalitet och tillgänglighet är två viktiga parametrar. Öl är en svensk högtidsdryck och ofta är det just inför högtider jag ger mina tips. På Systembolaget är det mycket återkommande säsongsöl men jag försöker alltid få in några lokala tips för att visa på en bredd och lyfta också de mindre bryggerierna.
Öl är också så mycket mer än en dryck, det är en hel kultur som svenskarna ska vara stolta över, och det vill jag att fler ska upptäcka.
Du har precis släppt boken “Den nya ölkulturen” där du bland annat behandlar den svenska ölhistorien, utvecklingen inom branschen och träffar de som varit en del av 2000-talets öl-Sverige. Vad har varit det mest oväntade du stött på i skapandet av boken?
När jag började skriva boken förstod jag nog inte riktigt hur mycket nutidshistoria det faktiskt var. Mycket av det som står i boken har aldrig skrivits tidigare och hade jag inte varit runt så mycket på bryggerier och pratat med folk i branschen hade boken varit omöjlig för mig att skriva.
Hur ser du på din egen roll i ölbranschen?
Den har blivit mer betydande med åren – i och med att jag genom mina kanaler når så otroligt många människor. Min drivkraft har alltid varit att få fler att upptäcka mer om öl och jag försöker att alltid utgå från läsaren och vill inte lägga mig på en får svår eller nördig nivå. Sedan skriver jag mycket om tillexempel hållbarhet och svenska råvaror i öl och vill öka medvetenheten och förhoppningsvis också skapa en efterfrågan hos konsumenter, för detta är något de svenska bryggerierna kan bli mycket bättre på. Öl är också så mycket mer än en dryck, det är en hel kultur som svenskarna ska vara stolta över, och det vill jag att fler ska upptäcka.
Vad ser du gärna mer av i framtiden för att ölbranschen ska bli mer jämställd?
Fler kvinnliga konsumenter men också fler kvinnor som arbetar med öl – fast de båda sakerna tror jag hänger ihop. Och jag tror också att mycket är på väg att lösa sig av sig självt eftersom den nya generationens vuxna växer upp till denna otroliga ölbredd. De ser drycken på ett helt annat sätt än vad man gjorde när jag och många med mig bekantade oss med öl för första gången. Ölgäris och Fermenistas har också gjort, och fortsätter göra, ett stort arbete för att välkomna in nya, nyfikna öldrickare på ett inkluderande och lustfyllt sätt. Jag tänker att de oupplysta männen som gör att ölbranschen inte upplevs jämställd också blir färre för varje år, åtminstone procentuellt, då de mer upplysta blir allt fler.
Det är en torsdagkväll i slutet av mars och du har precis avslutat ett event där du pratat om din nya bok - äntligen får du lämna din offentliga persona och sätta dig ner med en god vän som du verkligen kan vara dig själv med. Vad dricker du när ni sätter er ner och börjar kvällens skitsnack?
Det beror lite på vad jag hamnar, helst vill jag vara i en fantastisk bar med kunnig personal där jag slipper välja själv. Just denna torsdagskväll, som råkade vara min födelsedag, insisterade mina vänner på champagne – och då är jag inte svår.
Stort tack till Sanna som tog sig tid att svara på våra frågor!
ความคิดเห็น