Hur berättar du om dig själv och det du gör för någon som inte vet vem du är?
Jag jobbar som lead brewer på Omnipollos kyrka, Omnipollos första egna fysiska bryggeri. Som lead brewer leder jag teamet i produktion på bryggeriet och är ansvarig på plats. Jag lägger schema och planerar all produktion tillsammans med vår supply chain manager. Ser till att den dagliga produktionen rullar på som den ska helt enkelt.
Jag har jobbat med Omnipollo sedan början av 2019. Jag har känt Henok och Kalle (Omnipollos grundare) i många år och har haft många äventyr med dem och vi har alltid velat jobba med varandra. Så när jag kom tillbaka till Sverige från staterna såg vi till att det hände. Jag började jobba som beertender på Omnipollos Hatt, vår bar på söder, sedan var jag med och startade upp Omnipollos Flora, vår beergarden i Humlegården, sedan var jag tillbaka en sväng på Omnipollos Hatt, sedan var jag restaurang chef på Omnipollos Flora, sen körde jag ett tag på huvudkontoret där jag hjälpte till med sälj inom Sverige och tillslut blev vi med bryggeri och nu är jag där! Den som väntar på något gott!
Jag är utbildad bryggare, på Bryggeriteknik i Ludvika, så detta har ju varit målet hela tiden. Och Omnipollo hade letat efter ett bryggeri ett bra tag, så planen att jag skulle vara med på det var givet. Jag var med från start och installationen av bryggverket och alla tankar. Superspännande!
Hur hittade du till ölintresset?
Genom min pappa. Han älskar öl och har alltid varit nyfiken på att pröva nya öl. Jag kommer ihåg när jag var liten och fick följa med mamma på systembolaget för att välja ut öl till pappas födelsedag. Jag gick runt och pekade på roliga flaskor; den, den, den ska vi ha, och den.
Vi var ofta i Belgien för att vi har släkt där och det var belgisk öl som slog upp dörren ordentligt till öl. Leffe blonde, Rochefort, Duvel...ja, you name it!
Min bror och jag växte detta ölintresse tillsammans och när vi blev äldre började vi gå på ölmässor och hembryggartävlingar. Min bror började brygga öl hemma, jag fick testa och tyckte det var skoj. Vi båda sökte till Bryggeriteknik i Ludvika och kom in. Vår dröm var att starta bryggeri tillsammans, men jag flyttade till NYC och han började jobba på Sigtuna Brygghus.
Du har spenderat ett antal år i USA. Berätta lite om vad du gjorde där och vad du fick upp ögonen för när det handlar om öl och jämställdhet.
Jag flyttade till NYC för att min man hade fått ett jobb där. Det var en möjlighet vi inte kunde tacka nej till. Jag fick tyvärr inte jobba på mitt visum som jag fick via honom. Så jag gjorde praktiker på olika bryggerier, bl. a på Brooklyn Brewery. Jag startade en ölblogg och gick på sjukt mycket ölevents hela tiden. Lärde känna många inom industrin och har fortfarande idag god kontakt med bryggare från NYC. Det var en fin community där och fin sammanhållning bland bryggerierna där.
Efter 2.5 år flyttade vi till Portland, Oregon. Öl - Mekka i USA. Där finns det bryggerier i varje hörn! Där skaffade jag mig två familjer inom öl. Ett bryggeri, Lompoc, tog mig in och jag fick göra öl på egna recept där när de hade ledig tank. Superkul!
Jag blev inbjuden på ett Pink boots event och träffade där ett gäng tjejer som jobbade på olika bryggerier runt om i Portland. Vi kallade oss The Lady brewer gang, och vi stöttade varandra, bryggde en massa tillsammans, och var bara allmänt badass. Hahaha!
Jag upplevde att fler kvinnor var intresserade av öl i USA. PÅ ölfestivaler, på ölbarer så var det en relativt hög representation av kvinnor. Framförallt i Portland. Och kunskapen om öl är generellt högre, bland de som konsumerade ölen. Det var häftigt att kunna prata om öl på en helt annan nivå med nästan vem som helst.
En annan sak som jag tycker är intressant för att jämföra med Sverige är hur vi beställer öl. Hela stor stark - fenomenet. I USA beställer du det du vill ha. Även om det skulle vara en ful-lager i form av Budwieser eller Coors Light. " En Bud tack". Vi svenskar beställer en stor stark. Och även nu när hantverksöl blivit större och större och folk dricker en mer mångfald av öl, så fortsätter folk i samma anda; En IPA tack. Det är kanske ingen annan som tänker på det, men jag tycker det är intressant.
Vi har märkt att en stor del av de ölnördar som inte identifierar sig som män ofta nämner Omnipollos öl som i positiva ordalag. Varför tror du att det är så?
Jag tror att det har flera orsaker. Det visuella har stor del tror jag. Att designen är inte bara snygg, men färgrik, det är inte det klassiska, så här ska en öletikett se ut. De känns väldigt genderless.
Många öl är döpta efter personer, kvinnliga konstnärer, idoler osv. Att vi gör så många olika stilar och inte är rädda för att gå utanför ramarna tror jag har sin del till det också. Omnipollo gör öl roligt. Det är knasigt, spännande, vackert och drömmigt.
Hur ser du på din roll i ölbranschen?
Jag tror inte jag har tänkt på det så mycket. Jag har varit så fokuserad på att jag äntligen får göra det jag vill göra. Men förstår ju att det är en viktig roll jag har i ölbranschen. Och också som en ledande roll på bryggeriet. Det dräller ju inte av kvinnor inom vår bransch. Speciellt inte i produktion. Just nu är vi tre tjejer i produktion av sex personer, hälften, det är är svinbra!Jag hoppas att andra tjejer känner sig taggade och hungriga på att ta sig in i branschen när de träffar mig eller får höra om mig.
På Internationella Kvinnodagen i år bjöd jag in alla kvinnor och icke-binära inom Omnipollo att komma och brygga med mig. Vi var ett gäng på 15 personer från produktion, designteamet, sälj, HR och finance och barerna. Så kul! Bryggning, bryggerivisning, genomgång av ölprocessen och workshops. Så inspirerande och viktigt att få träffas i en säker miljö och kunna diskutera jobbiga saker och situationer.
Vad ser du gärna mer av i framtiden för att ölbranschen ska bli jämställd?
Jag hoppas på att få se fler tjejer gå bryggeriutbildningarna så vi ser fler tjejer i produktion. Jag jobbade på ett bryggeri i NYC där jag var den enda tjejen i produktion och när jag kom dit var det en sån taskig arbetsmiljö. De hade en sån hård jargong och var så elaka mot varandra. Bara efter ett par veckor ändrades stämningen, folk log lite mer, var snällare mot varandra. En flickvän till en av bryggarna tackade mig för att nu kom han hem glad från jobbet. Det är ju helt sjukt!
Jag tror att det är viktigt att männen tar sitt ansvar för att släppa in tjejer och icke-binära i den här ölvärlden. Anställ fler tjejer, hjälp din kvinnliga kollega i baren när en man inte vill beställa av henne för att hon är en tjej och inte kan öl lika bra. Ugh, så tröttsamt.
Också, att bryggerier, stora som små, slutar upp med etiketter och namn som är sexistiska eller riktade till det manliga könet endast.
Anställ fler tjejer, hjälp din kvinnliga kollega i baren när en man inte vill beställa av henne för att hon är en tjej och inte kan öl lika bra. Ugh, så tröttsamt.
Det är en lördag i slutet av maj, du har gästat ett event och pratat öl hela dagen. Äntligen har du lite fritid som du får spendera med en nära vän som du verkligen kan vara dig själv med. Vad dricker du när ni sätter er ner och börjar kvällens skitsnack? (och varför väljer du den drycken?)
Jag tänker att jag är bra törstig om jag har pratat hela dagen så det kommer definitivt bli en lageröl. En Kellerbier. En törstsläckare men ändå lite rustik och med mycket smak. Vår egen är en favorit nu om jag är på ett av våra ställen. Annars älskar jag Nya Carnegiets Kellerbier. De vet att om jag kliver in där så är det bara att börja hälla upp en Kellerbier på en gång. =)
Vad är ditt främsta råd till någon som vill utveckla sitt kunnande inom öl?
Läs på om ölstilar, råvarorna till bryggning och bryggprocessen. Ett boktips: "Tasting beer: An insider's guide to the world's greatest drink". Den tar upp allt det jag nämnde på ett kul och enkelt sätt.
Kör ölprovningar med några kompisar med öl du handlat på Systembolaget. Eller boka in er på en ölprovning någonstans, där brukar en få lära sig massa om ölstilar och råvaror i öl. Gå på bryggerier som har bryggerivisningar. Där får du lära dig processen.
Men framförallt: smaka på många olika öl. =)
Comments