top of page

Profil: Ida Ivarsson

Skribentens bild: Ingrid KlingIngrid Kling

Bild från Stigbergets bryggeris Facebooksida


Ida Ivarsson

Stigbergets bryggeri


Jag är en dryckesproducent, kort och gott.

Hur berättar du om dig själv och det du gör för någon som inte vet vem du är?

Jag kan nog uppfattas som aningen dryg och frånvarande om man inte känner mig, saken hör till att jag är väldigt rak och tydlig som person. En introvert extrovert, när tillfälle ges så kan jag hålla låda, men håller mig gärna i en liten grupp. Skulle säga att jag är väldigt ödmjuk och lojal när man lärt känna mig. När det kommer till mitt jobb brukar jag beskriva det som att jag jobbar med smakkombinationer. Jag är en dryckesproducent, kort och gott.


Hur hittade du till ölintresset?

-Mitt ölintresse grundar sig i just smakkombinationer. Det är något som har hängt med mig sedan jag var barn när jag hjälpte mamma att sylta och safta, så skulle säga att det kom väldigt naturligt när jag blev äldre. Just hantverksöl fascinerade mig just för att det är en så ung bransch som växer fort, det finns oändliga möjligheter för att experimentera och utvecklas, både som bransch men även personligen.


Hur tog du steget från hembryggare till proffs?

En ren slump! Jag behövde en paus från jobb efter studenten och hittade en yrkesutbildning för just öl. Jag blev antagen, studerade i ca 3 månader och sen fick jag mitt första jobb på vårt lokala bryggeri i Karlshamn. Under den här perioden gick jag från att brygga 20 liters batcher till 2000 liter batcher, galet att tänka tillbaka på. En ren chansning från min sida, men ångrar mig inte en minut.


Det finns många gamla regler som någon snubbe fick för sig för flera år sedan som hänger med än idag.

Du är en av Sveriges absolut yngsta destillerare. Hur kommer det sig att du fick upp ögonen för destillering och framställning av sprit?

Det började samtidigt som jag fick mitt första bryggerijobb. Jag fick chansen att sätta upp ett destilleri tillsammans med min chef samtidigt som jag lärde mig att destillera. Jag experimenterade väldigt mycket i liten skala i början och det var där allting började. Nu har jag fått chansen att göra allt igen på Stigbergets Bryggeri. Skillnaden är att jag nu har studerat destillering i Holland (på distans), har ett WSET i sprit och massa erfarenhet i bagaget. Spritbranschen är också en väldigt traditionell bransch, det finns många gamla regler som någon snubbe fick för sig för flera år sedan som hänger med än idag. Det är något jag gärna biter tänderna i med andra ord. Jag vill utveckla, modernisera och bryta regler!


Hur ser du på din roll i ölbranschen?

De senaste 1,5 året har jag gått över mer och mer till att destillera, men även om mina bryggtimmar blir mindre och mindre så kommer jag aldrig sluta kämpa för en jämställd bransch. Det är någonting jag har svårt att ge upp och så länge det finns möjlighet för mig, tillsammans med andra kvinnor i branschen, att göra skillnad så kommer jag att fortsätta jobba för det.


Vad ser du gärna mer av i framtiden för att ölbranschen ska bli jämställd?

Jag ser gärna en starkare diskrimineringspolicy som lägger grund för samtliga bryggerier i Sverige, samt internationellt. Extern HR är också något som jag personligen tror mycket på. Vi pratar även internt (kvinnor i branschen) om att bygga en plattform för kvinnor i branschen där man kan erbjuda utbildning och rådgivning online för att kvinnor ska få samma chans till utbildning som tex män utan att det ska påverka ens privatekonomi och vara tillgänglig alla tider på dygnet. Ofta har vi kvinnor inte samma förutsättningar som män att göra karriär samtidigt som vi har tex familj. Och det hade jag gärna sett en förändring på.


Det är en lördag i slutet av maj, du har gästat ett event och pratat öl hela dagen. Äntligen har du lite fritid som du får spendera med en nära vän som du verkligen kan vara dig själv med. Vad dricker du när ni sätter er ner och börjar kvällens skitsnack? (och varför väljer du den drycken?)

Just nu har jag snöat in på Champagne, så det får bli mitt svar. Jag föredrar den riktigt torr, krispig och med mycket citrustoner. Det dricks oftast öl på jobbevent etc, och när man går i det varje dag så kommer man till en punkt där det är svårt att bli riktigt nöjd med vad man dricker. I 4 år har jag blivit tränad till att hitta felsmaker i öl, och sprit för den delen, så det är svårt att koppla bort och bara njuta. När det kommer till Champagne är jag fortfarande bara en glad amatör, vilket gör det lite roligare.


Du har en väldigt trogen följeslagare som är med dig vart du än går. Berätta för oss lite om henne!

Siv, min fyrbenta! Hon som antagligen räddade mig när jag började i dryckesbranschen. Att jobba med någonting som man älskar är såklart allas dröm, men det är lätt att man pushar sina egna gränser och ställer höga krav på sig själv som blir ett skevt arbetsförhållande. Jag skaffade Siv när jag var 20 år, och över en natt så ändrade jag min livsstil. Jag hade en anledning att gå hem från jobbet, undvika långa helgpass och festivaler, event, ja, you name it. Jag behövde vara mer selektiv med mina val och helt ärligt tror jag att det har hållt mig från att inte gå sönder. Nu är hon med mig vart jag än åker! Hon har blivit en riktig kontorshund, men jag väljer också bara att ta på mig extra jobb om det finns möjlighet att ta med Siv. Under de tre, snart fyra åren som jag har haft Siv har hon fått hänga med på alla mina event i stort sett. Det har varit festivaler, ölprovningar, collabs och resor. Senast spenderade vi 5 veckor i England tillsammans och jobbade. Hade inte kunnat få en bättre livskamrat!


 

Stort tack till Ida som tog sig tid att svara på våra frågor

92 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page