ÖL I MALMÖ!
Platser där vi dricker öl, äter och umgås!
BEER DITCH
-Har kollektivavtal
-Har diskrimineringspolicy
-Här kan du få ölrekommendation av en kvinna eller ickebinär person
-God vegetarisk mat
Beer Ditch är platsen för dig som vill ha ett kranutbud som byts ut ofta, en lista på flaskor och burkar som sträcker sig över flera sidor, och vardagsrumskänsla där du kan låtsas vara stammis även om det är första gången du är där. Här hittar du så gott som alltid någon IPA och suröl på kran, 3 Fonteinen i kylen, och stouts i rätt temperatur. Om du kan anstränga dig till att vara danskvänligt inställd så slinker nog ett och annat smørrebrød ner under kvällen. Har Fermenistas en collab-öl på marknaden hittar du den oftast här, så även Ölgäris senaste 8 mars-öl när det begav sig tidigare i vår. Värt ett besök, med andra ord!
STORMGATAN
-Har trivselregler för besökare synliga i lokalerna
-Här kan du få ölrekommendation av en kvinna eller ickebinär person
Endast ett stenkast från centralstationen ligger Hyllie bryggeri. I deras taproom serveras framförallt flertalet av deras egenbryggda öl. Det här gänget ligger bakom Great Swedish Beer Festival, så det faller sig bara naturligt att det dyker upp gästspel från ett och annat svenskt bryggeri i utbudet. Vad du kan tänkas hitta på tap varierar med säsongen men börjar du vela med ditt beslut så kan du alltid tryggt välja en Skånsk Lager eller Hyllipan IPA. Här är du, dina vänner och även era hundar varmt välkomna.
OPOPOPPA
-Här kan du få ölrekommendation av en kvinna eller ickebinär person
-God vegetarisk mat
På Opopoppa är det finpizzaslices som gäller, i en mysig lokal mitt på Möllan där du även naturvin på fat och flaska, och såklart ett väl utvalt ölutbud! Rikta blicken uppåt för att botanisera bland de olika burkarna. Störst fokus ligger på svenskt och danskt, samt en bra blandning mellan lager, IPA och lite suröl - precis som det ska vara när det vankas pizza. Gå hit hungrig, och kanske särskilt när du är med kompisgänget och alla vill vara nöjda!
PEAS & HONEY
-Har kollektivavtal
-Här kan du ölrekommendation av en kvinna eller ickebinär person
Peas and Honey är en mysig hundvänlig kvarterspub som serverar rustik mat i en lugn och välkomnande miljö. Ölutbudet på flaska och burk är väl varierat med olika stilar så att alla kan hitta något som passar för stundens sug. Vill du inte kolla igenom öllistan på egen hand så kan personalen ge goda rekommendationer utefter dina önskemål. En kväll på Peas and Honey med en eller flertalet öl och kanske lite spel i gott sällskap är en väl spenderad kväll.
FAR I HATTEN
-Har kollektivavtal
-Har diskrimineringspolicy
-Har trivselregler för besökare synliga i lokalerna
-Här kan du få ölrekommendation av en kvinna eller ickebinär person
Hos Far i Hatten möts du av en välkomnande atmosfär och en uteservering där du vill hänga oavsett vilken temperatur det är. De rustika säsongsbaserade pizzorna kommer rykande färska från ugnen och passar perfekt till Hattens varierade ölsortiment. Inte nog med att deras husöl, vid namn Sur i Hatten, bryggs av Dugges och kan släcka en bra törst när det behövs, så kan du även få en bra tjeckisk lager eller något gott superhumligt på fat. Känns det inte som att fatölen räcker till så är det bara att ta en kliv in i stugan och kika på ölhyllan som ständigt varieras med alla olika ölstilar. Den sanna lycka är att det nästan alltid står en liten flaska gueuze som skriker ens namn.
PIVO
Stig rakt in i gamla Tjeckien på någon av Pivos två lokaler i Malmö. Kanske är det speciellt att i en ölguide tipsa om ett ställe som bara säljer en enda öl, men det säger väl något om hur jävla perfekt detta upplägget är?! Den tjeckiska pilsnern i fråga är från Únêtický Pivovar, ett bryggeri utanför Prag, och upplägget är så simpelt att till och med en svensk fattar. Välj mellan en velke pivo (en stor öl) eller en malé pivo (en liten öl) och fyll upp med pivní sýr (smakrik ost som du blandar ihop med öl,smör, lök, senap, paprikapulver och svartpeppar och äter på bröd), olika sorters korv, ost eller picklad gurka, eller gulasch, och riktigt mys i denna fantastiska enkelhet.
OM GUIDEN
Vi i Fermenistas vill såklart dela med oss av våra bästa tips på var du kan hitta god öl och gott häng i Malmö. Samtidigt är det viktigt för oss att du som besökare inte bara får en god öl i handen, utan även kan njuta av ett härligt ställe och känna dig så trygg som möjligt.
Därför har vi valt att guida er till platser där vi rekommenderar er att dricka öl utifrån lite olika perspektiv! Till exempel tycker vi att det är viktigt att pubar, barer och restauranger är anslutna till kollektivavtal, har diskrimineringspolicy upprättat för sina anställda och att det finns trivselregler för hur besökare förväntar sig bete sig i lokalerna. Dessutom älskar vi god vegetarisk mat, samt när vi kan få ölrekommendationer i baren från en kvinna eller ickebinär person.
Alla ställen vi guidar er till har inte alla dessa kriterier på plats, men vi vill göra vår del i att försöka skapa incitament för fler att bjuda in till arbetsplatser med schyssta villkor där kunder, oavsett kön, känner sig välkomna, trygga och kan nära sitt ölintresse utan att stöta på fördomar, trakasserier eller andra hinder.
Varför diskrimineringspolicy?
Som många andra industrier gick ölvärlden genom sitt eget @metoo förra året. Det stod tydligt att kvinnor och transpersoner som arbetar i ölbranschen utsätts för mycket diskriminering, trakasserier och sexuella övergrepp på arbetet, från såväl kunder som kollegor och chefer. På instagram-kontot @ratmagnet lades vittnesmål ut där bryggerier, bryggare, chefer, medarbetare och ölprofiler hängdes ut med namn för incidenter som skett.
Vissa företag var snabba med att avskeda medarbetare som misskött sig och lovade att förbättra sina rutiner för att förebygga att liknande saker sker igen. Andra fokuserade på att försvara potentiella förövare och istället rikta anklagelser mot de som berättade om sina upplevelser.
Vi vill i det här skedet rikta oss till arbetsgivare som är ansvariga för arbetsmiljön som kvinnor och transpersoner befinner sig i. Diskriminering och trakasserier är förbjudet enligt lag i Sverige, och arbetsgivaren är skyldig att ha policys och rutiner för att försäkra sig om att varje medarbetare vet hur de måste uppföra sig på arbetsplatsen.
Rutinerna ska ge praktisk vägledning om hur man hanterar trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier.
Det ska framgå av rutinerna:
Vem den som upplever sig utsatt kan vända sig till.
Vad arbetsgivaren måste göra när hen får kännedom om att det eventuellt förekommer trakasserier, sexuella trakasserier eller repressalier på arbetsplatsen.
Vem som har ansvar för att utreda händelsen eller påståendena.
Alla arbetsgivare har dock tyvärr inte dessa interna dokument på plats. Genom att lyfta frågan på det här sättet hoppas vi på att vi och fler med oss kan använda sin konsumentkraft för att få fler pubar, barer och restauranger att upprätta de policys och riktlinjer som behövs för att alla anställda ska känna sig trygga på arbetsplatsen.
Läs mer om ditt ansvar som arbetsgivare på do.se https://www.do.se/arbetsgivare-ska-forebygga-diskriminering/forebygga-sexuella-trakasserier-och-trakasserier
Varför trivselregler för besökare?
Det är varje individs ansvar att bete sig respektfullt ute på barer och restauranger, men vi vet tyvärr att så inte alltid är fallet! Vi hoppas kunna normalisera att ställa krav på vilka förväntningar som finns på dig som besöker barer och restauranger, vilket vi tror är särskilt viktigt på platser där det serveras alkohol. Vi tror även att det är viktigt att visa för personer som bli utsatta för kränkningar, diskriminering och sexuella trakasserier var de kan vända sig på platsen för att få hjälp.
Vi vill även normalisera att barer och restauranger visar sina kunder hur företaget håller sig själva ansvariga för platsen de vill att ni ska besöka genom att visa upp trivselreglerna i sina lokaler och på sociala medier. Vi tror att det kommer hjälpa fler känna sig bekväma och uppmärksamma oacceptabelt beteende istället för att känna sig tystade.